Slikanje punčke

SLIKANJE PUNČKE

Slikanje človeške figure je eno najzanimivejših slikarskih zvrsti in hkrati  velik izziv za začetnika.  Stereotipno je govoriti, da je za slikanje figure potrebno dobro predznanje risanja.

Danes se bomo srečali s slikanjem punčke iz sproščenega in udobnega pogleda. Izogibali se bomo podrobnostim, ki nas samo dodatno  zmedejo. Ker je naša punčka oblečena, se bomo izogibali risanju gub na obleki in se osredotočili samo na osnovne slikarske vidike. Čim večkrat boste upodobili figuro, tem bolj vam bodo spontano jasna razmerja med deli telesa.

Vprašanje, ki se nam pojavi takoj na začetku je: kje začeti slikati? Vedno začnemo slikati pri glavi. Punčko si lahko najprej narišemo s svinčnikom, saj nam dobra risba omogoča bolj sigurno slikanje.

Veliko dela smo imeli tudi z mešanjem kožne barve. Kot začetniki lahko izhajamo iz okrasto oranžne, ki jo potemnimo z barvo žgane siene ali z rdečo potem pa posvetlimo z belo. Ko slikate obraz, se izogibajte podrobnostim: trepalnice, znamenja, gube… 

Kaj pa lasje? Lasje odražajo volumen lobanje. So zelo različnih oblik in tekstur, zato so poseben izziv. Pri slikanju las upoštevajte obliko pričeske, ter da so ob stiku s kožo lasje nekoliko svetlejši. S posameznimi črtami dosežemo vihravost.

Pri slikanju oblačil, učinek gube dobimo s temnejšim ali svetlejšim odtenkom. Na koncu gube je barva svetlejša, v globini pa temnejša. Najtemnejše dele oblačila lahko tudi posvetlimo.   

 Najbolj važno pa je, da si izberemo svoj slog slikanja figure. Lahko narišemo abstraktno figuro v obliki silhuete ali se poigramo s kubističnim pogledom na figuro, morda poudarimo kontrast med ozadjem in barvo figure itd.


Članek napisala: Annmarie Saša Prah

Fotografirala: Nataša Horvat

 













Popular Posts