Majski salon Zrak, 2015, Ajdovščina

Locks of love, 20x20, Annmarie Prah
Laibach, 20x20, Annmarie Prah


Lokarjeva hiša
 
Galerija, v kateri domuje Društvo likovnih umetnikov severne Primorske, eno izmed devetih regionalnih društev ZDSLU, je odprla svoja vrata oktobra 2012. Lokarjevo hišo so z lastnimi sredstvi in s podporo sponzorjev po skoraj eno leto dni trajajočih prenovitvenih delih člani DLUSP sami obnovili.
Majski salon se je letos preselil v Ajdovščino, kjer ga bodo odprli danes ob 18. uri v tamkajšnji Lokarjevi galeriji. Letna razstava članov Zveze društev likovnih umetnikov (ZDSLU) teče neprekinjeno že od 1909. leta dalje.
Na Majskem salonu 2015 sodeluje 124 avtorjev, članov ZDSLU, večina z dvema deloma. Spremni tekst v katalogu je napisal likovni kritik in kustos ddr. Damir Globočnik, ki je ob letošnji razstavi med drugim zapisal: »Majski salon je tradicionalna prireditev stanovskega društva slovenskih likovnih umetnikov, katerega ustanovitev sega v čas okrog leta 1900. Od skupinske razstave, ki je bila prirejena leta 1909 v Jakopičevem paviljonu v Ljubljani, lahko bolj ali manj redno sledimo vsakoletnim preglednim razstavam delovanja slovenskih umetnikov.
Poseben pečat prispeva prireditvi tematsko izhodišče, ki koncept skupinske razstave raztegne preko njenih običajnih mej. V tematski verigi, vezani na simboliko naravnih elementov, je letošnji osrednji motiv salona »zrak«. Témi letošnjega Majskega salona se je mogoče približati z različnih zornih kotov in vsebinskih izhodišč. Zato tudi tokratna razstava odpira vpogled v pestre oblikotvorne in vizualizacijske zmožnosti likovnikov, v različne avtorske poetike, v sklopu katerih delujejo posamezni ustvarjalci, slikarji, grafiki, kiparji, ilustratorji, fotografi in predstavniki sodobnih umetniških praks. Vsako delo je skratka zgodba zase, odvisna od avtorjevih likovnih hotenj."
Majski salon ima letos še nekaj posebnosti. Likovna dela so manjših formatov, predvsem slike, grafike in risbe, s katerimi se člani predstavljajo, naj ne bi presegale 40 x 40 cm. Novost je, da bo na Majskem salonu prvič sodeloval selektor iz tujine. Kustosinja in galeristka Denise Parizek z Dunaja bo med avtorji izbrala pet umetnikov, nagrajencev MS 2015 – Zrak, ki bodo svoja dela 18. junija razstavili na Dunaju v Slovenskem kulturnem centru Korotan. Izbrani avtorji bodo poleti svoja dela razstavljali tudi v razstavnih prostorih Vivo cateringa v Ljubljani, Dunajska 125.
Kuratorka za sodobno umetnost Denise Parizek sodeluje pri večjih mednarodnih razstavah in jo med drugim zanima predvsem mejno področje performansov med gledališkimi predstavami in razstavami. Glavna tematika, ki se ji posveča, je močno povezana z današnjo transformacijo umetniškega procesa, z vključevanjem družbe, političnih in ekonomskih pogojev¸ki vladajo v deželah v katerih deluje in še prav posebej raziskuje status v projekte vključenih umetnikov. Ukvarja pa se tudi s posredovanjem likovno vizualne umetnosti širšim javnostim. Živi in dela na Dunaju, v Berlinu in v Hamburgu.
Večina umetnin bo naprodaj, prav tako pa bodo obiskovalci lahko kupili edino slovensko strokovno revijo s področja likovne in vizualne umetnosti Likovne besede, ki jo od 1985 dalje izdaja ZDSLU.

Popular Posts