Prostočasnik pomlad 2012

Izšel je nov pomladanski Prostočasnik. V njem je tudi moja slikarska delavnica:
                                                          
SLIKANJE NA KERAMIČNE KROŽNIKE

Krožnikom, posodam, lončkom lahko dodamo unikaten pridih, če vključimo malo domišljije in volje. Naenkrat lahko iz povsem enobarvnega, tu in tam okrušenega krožnika nastane osebna kolekcija, ki bo navdušila celo družino in goste.

Pa zavrtimo zgodovinsko kolesje nekaj desettisočletij nazaj, ter si osvežimo spomin o nastanku gline. Z znanjem o tem, bomo še dodatno očarali naše goste.
Ljudje so v davnih časih izkoristili skoraj vse, kar jim je ponujala narava. Iz lesa in kamenja so gradili bivališča, iz živalskih kož in rastlinskih vlaken šivali oblačila, iz gline in kovine
pa oblikovali posodo, v kateri so pripravljali hrano.

Keramično posodje so pred šestnajst tisoč leti izdelovali na Japonskem, pred devet tisoč leti na Bližnjem vzhodu, najstarejše doslej znane keramične posode z območja Gorenjske pa so stare okrog sedem tisoč let.
Kakovostnejšo keramiko so v naše kraje prinesli Rimljani. Njihova najbolj znana posoda so bile amfore, v katerih so prevažali olje in vino. Zelo razširjene so bile tudi keramične oljenke in posoda z imenom terra sigillata, ki so jo izdelovali v kalupih in na hitrem lon­čarskem vretenu.
Glina se pri sušenju krči in spreminja obliko. Da bi bila posoda obstojnejša, jo žgejo v posebnih pečeh za žganje gline pri temperaturah 700 - 900 stopinj celzija. Tako žgana glina se imenuje terakota.
Žgano glino lahko tudi barvamo. s posebnimi barvami in jih še enkrat žgemo pri 1500 stopinj celzija. S temi barvami lahko napravimo sijajne ali nesijajne površine. Tako pobarvane okrasne posode ali kipce imenujemo keramika.

Barve za porcelan in keramiko so prekrivne barve na vodni osnovi, primerne za poslikavo gladkih površin.

Postopek slikanja na keramiko ali porcelan

Z mehkim svinčnikom narišite motiv. Barvo pred uporabo dobro premešajte in jo s čopičem nanesite na podlago, ki je odporna na toploto (porcelan, keramika, debelejše steklo). Barva naj se suši vsaj 4 ure. Utrdite jo v pečici na 160 C, 90 min. Izdelek postane vodoodporen. Barve lahko redčite z vodo in jih mešate med seboj. Čopič takoj po uporabi očistite z vodo. Pri delu vedno uporabljajte zaščitno obleko. Če okrašujete kozarce ali krožnike, barvajte le dele, ki ne bodo direktno v stiku s hrano oz.pijačo. Ne barvajte notranje strani lončka ali sredine krožnika, po kateri boste rezali in praskali s priborom. Ko barve "pečete", naj se izdelek segreva in ohlaja skupaj s pečico. Čopiče in ostalo orodje takoj po uporabi očistite z vodo. Flomastre za porcelan shranjujte v ležečem položaju.


http://www.allegro.si/prostocasnik/

Popular Posts