LIKOVNA DELAVNICA, MAJ 2010

POMLADNA LIKOVNA DELAVNICA

CVETLICE IN METULJČKI

Na vrhu hriba, na zelenem, cvetočem travniku smo se nekega sončnega popoldneva zbrali ljubitelji cvetic in umetnosti. Narava okrog nas je kipela v otroškem ustvarjalnem vzdušju. Po opojnem zraku so kot metulji poletavale ideje. Toplota popoldanskega sonca nas je za trenutek umirila, posadila na travnate bilke in še ena umetniška prigoda je bila pripravljena na začetek.

Tri metuljčice in mlad metuljček so radovedno pogledovali po prostranem travniku, kje bi našli cvetlice. Pričelo se je iskanje najlepše, najbolj opojne in najbolj posebne rožice. Razpeli so svoja krilca in poleteli. Dvigovali in spuščali so se nad cvetlicami, jih vonjali in občudovali. Čez čas so končno našli nekaj takih, za katera so bili mnenja, da bodo nekaj posebnega. Prinesli so jih na majhno jaso in položili na travo.

V tistem trenutku so na jaso pritekli otroci. Metuljčki so vzdrhteli in odleteli. Otroci so se radovedno približali jasi in na tleh zagledali prečudovite rože. Odločili so se, da jih bodo spravili za spomin.

Pripravili so si risalni list, lepilo, kartonsko škatlo in pralni prašek. Najprej so skrbno razporedili cvetje po listu, šele nato so ga prilepili. Nastajali so čudoviti izdelki. Ker pa se cvetje hitro posuši, so ga še svežega položili v kartonsko škatlo, ga obilno posuli s pralnim praškom in zaprli pokrov. Rožice so v takšni opojni pripravi ležale en mesec. Po enem mesecu so odstranili prašek in pred njimi se je pojavila slika posušenega cvetja v prav takšnih barvah, kot so ga odtrgali. Bili so navdušeni. Med zavzetim delom so metuljčki nenehno obletavali ustvarjalne otroke in nad izdelkom so bili očarani. Takrat so sklenili, da bodo vsak dan čakali otroke, saj jim je njihova družba polepšala dan.

Če se boste kdaj odpravili na ta hrib in če boste dovolj pozorni in tiho, boste našli jaso, na kateri vas bodo čakale čudovite rožice. Prav potihoma se ozrite okrog in prav gotovo boste zagledali tri metuljčice in enega mladega metuljčka, ki bodo prhutali okoli vas.

Material, ki ga potrebujete za izdelavo:

o risalni list,

o več vrst travniški cvetlic, trav,

o lepilo,

o kartonsko škatlo,

o pralni prašek.



Delavnico vodila in napisala: Annmarie Saša Prah

Fotografirala: Nataša Horvat

Popular Posts